Zdrowa żywność w walce z rakiem

Nowotwory mogą rozwinąć się u każdego. Są jednak kroki zapobiegawcze jak częste kontrole u onkologa czy odpowiednia dieta, które możemy podjąć. W tym artykule przyjrzymy się bliżej potrawom, które skutecznie pomagają w powstrzymaniu nowotworów.

Kalafior – białe warzywo przeciw nowotworom

Kalafior jest warzywem bardzo bogatym w witamin i składniki mineralne. Ponadto może wspomóc organizm w walce z nowotworami co potwierdzają naukowcy. Wpływa pozytywnie na mózg, nerki oraz wspiera układ trawienny. Kalafior należy do rodziny kapusiowatych.

kalafior-pomaga-w-walce-z-rakiem

Początkowo zwany był kapustą cypryjską ponieważ wywodzi się z Cypru. Jego częścią jadalną jest kwiatostan, który osiąga wagę nawet 2 kilogramy. Istnieje wiele odmian tego warzywa m. in. Master, Idol, Stella Nowa, czy Pionier. Kalafior zawiera bardzo dużą ilość witaminy C, prowitaminę A, witaminę K oraz witaminy z grupy B. Jest bogatym źródłem magnezu, żelaza i wapnia. Wzmacnia nasze nerki i układ krążenia. Jedna szklanka gotowanego kalafiora zawiera 12% dziennego zalecanego spożycia błonnika. Jest bogaty w witaminę B4, która wpływa pozytywnie na nasz mózg. Kalafior posiada właściwości wzdymające więc należy pamiętać aby nie spożywać go zbyt dużo.

Według specjalistów dzienne spożycie warzyw nieskrobiowych (w tym kalafiora) zmniejsza o 28 % ryzyko zachorowania na nowotwory jamy ustnej, gardła i krtani – wyjaśnia nam Dominika Paradowska, onkolog z Krakowa. To zauważalna różnica, dlatego warto włączyć kalafior do swojej diety.

Chia – najzdrowsza żywność świata

Chia – to małe czarne nasiona szałwii hiszpańskiej, które słyną ze swych wyjątkowych właściwości zdrowotnych i wartości odżywczych. Roślina ta rośnie naturalnie w Ameryce Południowej.

Nasiona były cenione już w starożytności przez Azteków i Majów („chia” w języku Majów oznacza „siła”). Są pełne białka, wapnia, żelaza, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz różnych mikroelementów. Badania wykazują, że zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę łosoś atlantycki.

chia

Ponadto zawierają obniżający ciśnienie krwi potas, kojący nerwy magnez, regulujący trawienie błonnik, wzmacniający kości fosfor i wiele innych równie dobroczynnych substancji.
Nasiona zwierają również przeciwutleniacze, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Zwalczają bowiem wytwarzanie wolnych rodników, które są przyczyną starzenia się organizmu, mutacji komórek oraz chorób, takich jak nowotwory.

Nasiona chia są bardzo bogate w wysokiej jakości białko, które jest makroskładnikiem diety i może drastycznie zmniejszać apetyt i łaknienie. Poza tym dobry wpływ na odchudzanie ma duża ilość błonnika, który wchłania duże ilości wody i rozszerza się w żołądku, co zwiększa uczucie sytości i spowalnia wchłanianie się pokarmów.

Nasiona chia mogą poprawić niektóre parametry krwi, które mogą zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych. Ponieważ są bogate w błonnik, białko oraz kwasy omega-3 mogą podnieść poziom cholesterolu HDL („dobrego”), obniżyć poziom trój glicerydów i zmniejszać stany zapalne.

Podsumowanie

To tylko przykłady zdrowej żywności, która pomaga w walce z nowotworami. Takich produktów jest dużo więcej. Warto sięgnąć po liczne poradniki i książki z przepisami, które skupiają się na tematyce posiłków wspomagających walkę z rakiem.

Post Author: admin