Goździki – właściwości lecznicze oraz zastosowanie

Popularność goździków w świecie sztuki kulinarnej jest efektem znakomitego – nader wyrazistego aromatu oraz charakterystycznego – pikantnego i lekko gorzkawego smaku. Tytułowa przyprawa korzenna z tej racji cieszy się szerokim zastosowaniem w kuchniach całego świata – zwłaszcza w kuchni azjatyckiej. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, iż goździki poza walorami stricte kulinarnymi posiadają całą masę wartości odżywczych oraz prozdrowotnych właściwości. W dzisiejszym artykule zaprezentujemy najważniejsze z nich z uwzględnieniem szerokiego zastosowania.

Charakterystyka goździków

Co ciekawe goździki w pierwotnej postaci są całkowicie wykształconymi, lecz nierozwiniętymi zasuszonymi pąkami kwiatów goździkowca wonnego. Wykształcenie w przededniu rozwinięcia świadczy o zebraniu tuż przed rozkwitnięciem – ten okres czasu ma kluczowe znaczenie dla zachowania ich najcenniejszych wartości. Goździkowiec wonny jest z kolei wiecznie zielonym drzewem tropikalnym z gatunku mirtowatych. Roślinę uprawia się głównie w obszarach Indonezji, Tanzanii oraz Sri Lanki. Charakterystyczna – brunatna barwa jest pokłosiem procesu suszenia oraz późniejszego odymiania.

roślina

Goździki w formie przypraw

Najbardziej znanym zastosowaniem goździków jest forma przyprawy w sztuce kulinarnej. Szefowie kuchni bardzo często korzystają z walorów smakowych i aromatycznych goździków. Lekka pikanteria w połączeniu z nutą gorzkości sprawia, że tytułowa przyprawa dodaje charakteru i wyrazu ciastom, konfiturom, daniom mięsnym, grzybom, daniom marynowanym oraz kwaszonej kapuście. Aby uchwycić w pełni walory kulinarne goździków wystarczy posmakować znanego od setek lat kompotu wigilijnego z zasuszonych owoców, bądź skosztować tradycyjnych pierników. Goździki ponadto bardzo często stanowią uzupełnienie napojów rozgrzewających, takich jak herbata z miodem i cytryną, bądź grzane wino.

spiżarnia

Cenne wartości odżywcze

Zasuszone pąki kwiatów tropikalnej rośliny posiadają w składzie substancję oleistą, która jest kluczowa zarówno w formie kulinarnej, jak i prozdrowotnej. Jej fundamentem jest eugenol – związek nie tylko uwypuklający specyficzny aromat, ale także zawierający szeroką gamę cennych właściwości. Do najważniejszych zaliczamy działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz antyseptyczne. Ponadto goździki są doskonałym źródłem minerałów – zawierają m.in. duże ilości manganu regulującego pracę układu nerwowego. Do innych wartościowych minerałów oraz witamin obecnych w goździkach zaliczamy magnez, wapń, żelazo oraz witaminy A, C, a także K.

W kolejnej części artykułu związanego z goździkami i ich pozytywnym wpływem na naszą kondycję zdrowotną skupimy się przede wszystkim na właściwościach leczniczych goździków z uwzględnieniem opinii najważniejszych specjalistów oraz ekspertów.

Więcej: https://www.allecco.pl/olejek-gozdzikowy-10-ml.html

Post Author: Winicjusz-Merkel Jacek